BERAPA KOS BAYARAN KES CERAI PEGUAM SYARIE BUKAN ISLAM(Bagi Cepat & Fast Track)

BERAPA KOS BAYARAN KES CERAI PEGUAM SYARIE BUKAN ISLAM(Bagi Cepat & Fast Track)

KOS BAYARAN PEGUAM CERAI

Kepada anda yang memerlukan khidmat bantuan guaman atau law firm yang menyediakan wakil peguam bagi kes cerai bukan Islam sudah semestinya ingin survey khidmat guaman terbaik. Disini kami akan kongsikan kepada anda senarai khidmat peguam yang terbaik dan juga kadar kos bayaran bagi kes cerai, semoga membantu.

 

APA ITU PEGUAM

Peguam atau pengacara ialah orang yang mengamalkan undang-undang, sebagai peguam bela, peguam undang-undang, bar undang-undang, kanonis, peguam kanon, notari undang-undang sivil, peguam, kaunselor, peguam cara, eksekutif undang-undang, atau penjawat awam yang mempersiapkan, menafsirkan dan menerapkan undang-undang, tetapi tidak sebagai setiausaha eksekutif paralegal atau piagam.

Bekerja sebagai peguam melibatkan penerapan praktikal teori dan pengetahuan undang-undang abstrak untuk menyelesaikan masalah individu tertentu, atau untuk memajukan kepentingan mereka yang mengupah peguam untuk melakukan perkhidmatan undang-undang. Peranan peguam sangat berbeza di antara bidang kuasa undang-undang yang berbeza

 

TUJUAN GUNA PEGUAM BAGI KES CERAI BUKAN ISLAM

Sekiranya anda tidak ingin melantik peguam, anda boleh juga mewakili diri sendiri. Tetapi cara ini tidak digalakkan sekiranya kes anda itu melibatkan pertikaian. Jika anda kurang pengetahuan dalam undang-undang, perlantikan peguam adalah tepat bagi menjamin hak-hak serta kepentingan anda.

Namun dinasihatkan agar anda menggunakan khidmat peguam terutama untuk perceraian yang dipertikai dan memerlukan perbicaraan di mahkamah. Ia mungkin akan menelan kos yang lebih tinggi, tetapi anda akan mendapat bantuan dari peguam untuk proses-proses yang rumit. Ingat, setiap kali peguam anda hadir ke perbicaraan, anda akan dikenakan caj.

 

FAKTOR BAYARAN PEGUAM KES CERAI

Untuk makluman anda, berikut adalah merupakan faktor yang diambil kira untuk menentukan kos perceraian iaitu:

  • Kos mahkamah: Kadar caj telah ditetapkan
  • Yuran guaman: Bergantung kepada kerumitan kes serta caj yang dikenakan oleh peguam.

 

JUMLAH KOS BAYARAN PEGUAM KES CERAI

Untuk makluman terdapat pelbagai faktor akan diambil kira dalam menetapkan kos perceraian dan ianya pasti berbeza di antara setiap kes. Berikut merupakan sekadar anggaran kos yang ditanggung oleh pasangan bukan islam. Berikut adalah merupakan anggaran kos iaitu:

Kos mahkamahRM 160.00 – Pemfailan Petisyen Perceraian (Petisyen Persendirian atau Petisyen Bersama)

RM 16.00 – Pemfailan Penyata mengenai Persetujuan bagi Anak-anak (Petisyen Persendirian atau Petisyen Bersama)

RM 16.00 – Pemfailan Afidavit Menyokong Petisyen (Petisyen Persendirian atau Petisyen Bersama)

RM 6.00 – Untuk setiap dokumen merujuk kepada afidavit, pernyataan, atau petisyen dan perlu ditanda.

Setiap satu caj tersebut mungkin berbeza, rujuk kakitangan mahkamah untuk mendapatkan kos pemfailan yang tepat.
Yuran guamanPerceraian yang dipertikai: mengambil tempoh minima setahun, dengan kos sekurang-kurangnya RM 5,000 dan boleh mencecah RM 50,000 atau lebih.

Perceraian dipersetujui bersama: mengambil tempoh 3 hingga 6 bulan, kos antara RM 3,000 – RM 6,000.

Yuran peguam juga bergantung kepada pangkat dan juga pengalaman peguam.

 

SENARAI PEGUAM KES CERAI DI MALAYSIA

Anda boleh dapatkan pencarian peguam bagi setiap negeri yang berdekatan dengan kawasan anda untuk memudahkan urusan anda di mahkamah.  Melalui pautan di bawah:

ARTIKEL LAIN:

Leave a Comment