HARGA REBONDING LELAKI & PEREMPUAN TERKINI (Rambut Panjang Pendek)

HARGA REBONDING LELAKI & PEREMPUAN TERKINI (Rambut Panjang Pendek)

HARGA REBONDING

Kepada anda yang ingin membuat rebonding rambut, semestinya ingin mengetahui kadar harga semasa. Disini kami akan kongsikan kepada anda senarai harga rebonding mengikut panjang rambut, semoga membantu.

 

APA ITU REBONDING

Rebonding adalah satu teknik yang popular untuk meluruskan rambut. Rebonding adalah penyelesaian yang tetap kekal dan berlangsung selama setahun – bergantung kepada masa rambut anda diperlukan untuk tumbuh semula. Rebonding boleh dilakukan untuk semua jenis rambut. Tetapi ia biasanya disukai oleh orang dengan rambut yang keriting, tebal dan tidak dapat dilupakan. Walau bagaimanapun, rambut rebonded memerlukan banyak penjagaan daripada rambut biasa kerana semua rawatan kimia yang telah melalui.

 

TEMPOH KETAHANAN REBONDING

Rebonding memberikan kesan jangka masa panjang untuk rambut anda. Rebonding boleh bertahan sehingga 6 bulan dengan penjagaan yang betul.

 

PROSES REBONDING

Berikut adalah merupakan antara proses rebonding:

 1. Rambut disikat dan akan dibahagikan kepada beberapa bahagian, bergantung pada ketebalan rambut anda
 2. Selepas itu, cream relaxant akan diletakkan pada rambut anda di setiap bahagian. Ketika ini rambut anda sudah diluruskan. Cream relaxant ini membantu memecahkan sel rambut anda untuk memudahkan proses rebonding nanti.
 3. Papan plastik nipis digunakan didalam proses ini untuk memastikan setiap uraian rambut dilumurkan dengan cream relaxant. Jika rambut anda beralun atau kerinting, proses ini akan memakan masa 30-45 minit untuk memastikan cream relaxant tersebut diserap sepenuhnya kedalam rambut.
 4. Selepas proses ini, rambut anda akan melalui proses wap panas (steaming) selama 30-45. Tempoh ini bergantung kepda texture dan ketebalan rambut anda.
 5. Selepas proses wap panas ini, losyen Keratin akan dilumurkan pada rambut anda untuk melembutkan rambut yang masih bergulung. Proses ini dilakukan berulang kali sehingga rambut anda mencapai tahap lurus yang dikehendaki.
 6. Pada waktu ini, neutralizer akan memainkan peranan. Neutralizer akan menyusun kembali struktur rambut dan menstabilkan struktur rambut baru untuk memastikan rambut anda lurus dan bersinar
 7. Neutralizer akan ditinggalkan pada rambut anda selama 30 minit. Kemudian rambut anda akan dibilas dan dikeringkan untuk kali terakhir.
 8. Untuk mengembalikan kelembapan dan nutrisi pada rambut, serum akan disapu pada rambut anda
 9. Dan akhirnya rambut anda sudah bersedia untuk melalui proses rebonding. Adalah dinasihatkan untuk tidak mencuci rambut sekurang-kurangnya 3 hari selepas rebonding untuk hasil terbaik.

 

KADAR HARGA REBONDING

Berikut adalah merupakan kadar harga mengikut panjang rambung anda iaitu:

PARAS RAMBUT

ANGGARAN HARGA

RAMBUT NIPISRAMBUT SEDERHANARAMBUT TEBAL
Atas BahuBermula RM109.00Bermula RM119.00Bermula RM129.00
Paras KetiakBermula RM139.00Bermula RM149.00Bermula RM169.00
Paras DadaBermula RM179.00Bermula RM189.00Bermula RM209.00
Paras PinggangBermula RM219.00Bermula RM239.00Bermula RM259.00
Bawah PinggangBermula RM269.00Bermula RM289.00Bermula RM309.00

NOTA: Berikut adlaah merupakan anggaran kadar harga. Harga ini mungkin berbeza mengikut  situasi semasa, promosi semasa dan kedai yang anda kunjungi.

 

KESAN SAMPINGAN REBONDING

Berikut adalah merupakan antara kesan sampingan selepas rebonding, iaitu:

 • Rambut anda memerlukan penjagaan yang sangat kemas kerana pada masa ini, rambut anda sangat rapuh dan mudah rosak. Elakkan mengikat rambut atau menyikat rambut ke telinga.
 • Kulit kepala anda akan terdedah kepada suhu tinggi semasa proses rebonding. Anda mungkin berasa sikit tidak selesa. Jika anda mendapat rawatan rebonding daripada pendandan rambut yang kurang berpengalaman, rambut anda mungkin terdedah kepada suhu panas straightener rambut lebih lama.
 • Dapatkan nasihat selalunya daripada pakaian anda tentang penjagaan rambut selepas rebonding.
 • Bahan kimia yang dikenakan pada rambut anda mungkin akan menyebabkan keguguran rambut.
 • Oleh kerana rebonding adalah proses kekal, tidak disyorkan bahawa anda menukar rambut jika rebonding tidak menghasilkan hasil yang memuaskan. Rambut dikhuatiri akan lebih cerah.

 

TIPS PENJAGAAN RAMBUT SELEPAS REBONDING

Berikut adalah merupakan beberapa tips penjagaan rambut selepas rebonding iaitu:

 • Untuk memastikan semua bahan kimia yang digunakan diserap sepenuhnya ke dalam rambut anda, pastikan anda tidak mencuci rambut anda sehingga 2-3 hari.
 • Pada peringkat awal rebonding, ia akan mudah dibentuk dalam bentuk apa yang ditentukan. Oleh itu, jangan ikat atau cubit rambut di telinga anda.
 • Sentiasa berjaga-jaga sekiranya rambut anda diletakkan semasa tidur kerana anda tidak mahu bangun dengan rambut yang sangat rumit.
 • Selepas 2-3 hari, basuh rambut anda dengan syampu dan perapian. Biarkan perapian itu pada rambut anda selama beberapa minit tambahan.
 • Sebaik mungkin, elakkan melakukan rawatan rambut dalam tempoh 6 bulan. Kerana rambut anda perlu berehat dari semua bahan kimia yang digunakan pada hari yang lain.
 • Jangan gunakan alat penjagaan rambut panas seperti pengering rambut.
 • Jangan gunakan air panas untuk mencuci rambut anda, sebaliknya, gunakan air sejuk. Air panas hanya akan menghilangkan minyak semula jadi yang dihasilkan oleh rambut anda.
 • Elakkan mendedahkan rambut anda kepada faktor semula jadi seperti cahaya matahari yang keras, angin sejuk dan hujan. Gunakan topi atau payung.

 

ARTIKEL LAIN

HARGA KEK MAMASAB (Senarai Menu Baru & Promosi)

Leave a Comment