HARGA KOS PEMBEDAHAN KATARAK MATA (Klinik Kerajaan & Swasta)

HARGA KOS PEMBEDAHAN KATARAK MATA (Klinik Kerajaan & Swasta)

HARGA KATARAK MATA

Sekiranya anda diperlukan untuk membuat pembedahan katarak, semestinya anda ingin mengetahui kadar harga kos pembedahan tersebut berdasarkan kemampunaan anda. Walaubagaimanapun, sekiranya anda mempunyai insurans mungkin  akan memilih klinik yang terbaik. Disini kami akan kongsikan kadar harga pembedahan katarak mata bagi klinik kerajaan dan swasta, semoga membantu.

 

APA ITU PEMBEDAHAN KATARAK

Pembedahan katarak ialah pembedahan mata yang dilakukan oleh pakar oftalmologi untuk mengeluarkan kanta mata anda apabila ia keruh. Kanta yang normal dan sihat adalah jelas, manakala yang rosak kelihatan keruh. Semasa pembedahan, kanta semula jadi anda yang rosak dikeluarkan dan digantikan dengan kanta tiruan yang jelas.

Katarak biasanya disebabkan oleh penuaan kanta kristal. Terdapat pengumpulan beransur-ansur pigmen kuning-coklat dalam kanta dan perubahan dalam struktur gentian kanta dengan usia. Ini mengurangkan penghantaran cahaya, akhirnya menyebabkan katarak.

 

SIMPTOM KATARAK

Katarak yang berskala ringan tidak akan kejelasan penglihatan tetapi sesekali katarak berubah menjadi lebih matang, ia akan meyebabkan:

 • Penglihatan yang kabur
 • Sensitive kepada cahaya
 • Penglihatan yang berganda di salah satu mata
 • Penglihatan berubah menjadi kekuningan
 • Mengalami kesusahan untuk membaca
 • Penglihatan malam semakin lemah
 • Silau

 

JENIS PROSEDUR PEMBEDAHAN KATARAK

Terdapat empat teknik pembedahan utama digunakan untuk pembedahan katarak iaitu:

 1. Fakoemulsifikasi
  • Adalah teknik yang paling biasa digunakan untuk membuang katarak. Ini digunakan semasa prosedur katarak standard.
  • Dalam fakoemulsifikasi, peranti ultrasound diletakkan melalui hirisan di mata. Ia mengeluarkan gelombang bunyi yang sangat fokus untuk memecahkan kanta mendung kepada kepingan kecil. Serpihan yang pecah dikeluarkan menggunakan sedutan lembut, dan kanta tiruan dimasukkan ke dalam kapsul.
 2. Pengekstrakan katarak extracapsular
  • Adalah teknik yang kurang biasa digunakan dan melibatkan pakar bedah membuat hirisan yang lebih besar pada mata untuk mengeluarkan kanta dalam satu bahagian. Setelah kanta dikeluarkan, kanta baru dimasukkan. Senggatan ditutup dengan jahitan atau jahitan.
 3. Pembedahan katarak intrakapsular
  • Melibatkan pengalihan keseluruhan kanta dan kapsul melalui hirisan besar. Pembedahan ini sangat jarang dilakukan. Teknik ini boleh mengakibatkan lebih banyak komplikasi dan penyembuhan yang lebih perlahan daripada pembedahan yang melibatkan hirisan yang lebih kecil.
 4. Pembedahan katarak Laser
  • Melibatkan penggunaan tomografi koheren optik. Pembedahan katarak laser ialah teknik terbaru dan tidak begitu ramai pakar bedah yang dilatih khas dalam teknik ini.
  • Insisi laser khusus dibuat pada kornea dan kapsul. Laser kemudian melembutkan katarak dan memecahkannya menjadi kepingan kecil. Potongan dikeluarkan, dan kanta baru diletakkan. Pembedahan katarak laser juga boleh membetulkan keadaan mata yang dipanggil astigmatisme secara serentak.

 

HARGA KOS PEMBEDAHAN KATARAK MATA KLINIK SWASTA

Kos pembedahan katarak pada kedua-dua mata purata anggaran adalah melebihi RM6,000 hingga RM12,000 hhususnya untuk pesakit yang tidak mempunyai pembekal insurans.

Berikut adalah anggaran harga bagi setiap mata:

 • RM3,000 hingga RM5,000 setiap mata untuk pembedahan katarak standard
 • RM4,000 hingga RM6,000 setiap mata untuk pembedahan atau prosedur katarak bantuan laser menggunakan implan kanta lanjutan

NOTA: Kos termasuk pembedahan, implantasi, dan peralatan pembedahan boleh guna, serta yuran teknikal, profesional dan pusat pembedahan

 

HARGA KOS PEMBEDAHAN KATARAK MATA KLINIK KERAJAAN

Kos pembedahan katarak bagi klinik kerajaan adalah dam anggaran sekitar RM100 hingga RM500 bagi setiap rawatan.

 

MAKLUMAT LANJUT

Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai katarak, anda boleh merujuk portal rasmi MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia 

 

ARTIKEL LAIN

HARGA CERMIN MATA POWER 100 300 400 500 600 & 1000 (Rabun Jauh Dekat Silau)

Leave a Comment